Sociologie

De opleiding Sociologieelsevierzegelbesteopleiding_400px

Sociologen bestuderen hoe wij met elkaar samenleven in de maatschappij; welke invloed we op elkaar hebben en hoe de omgeving waarin we wonen ons beïnvloedt. Sociologen maken duidelijk dat de maatschappij waarin je leeft jou beïnvloedt, vaak zonder dat je het zelf door hebt. Op deze pagina lees je de kenmerken van de studie Sociologie aan de Radboud Universiteit.

Afwisselend
Er is aandacht voor uiteenlopende actuele thema’s:

  • Armoede
  • Criminaliteit
  • Sport en participatie in de samenleving
  • Onderwijskansen en beroepsloopbanen
  • Mediagebruik en cultuurdeelname
  • Integratie van migranten
  • Rechts-extremisme en radicalisering
  • Sociaal vertrouwen

Het onderzoek van de docenten naar deze thema’s komt in het onderwijs aan bod.

Combinatie van theorie en onderzoek
De thema’s worden aan de Radboud Universiteit behandeld in een unieke combinatie van theorie en onderzoek: al in het eerste jaar van de studie beantwoorden studenten onderzoeksvragen met zelf uitgevoerd onderzoek! Studenten Sociologie van de Radboud Universiteit staan er om bekend uitstekende onderzoekskwaliteiten te hebben. De opleiding Sociologie behoort al jarenlang tot de beste in Nederland. Ook in 2014/2015 kreeg sociologie aan de Radboud Universiteit de beste beoordeling van studenten (bron: Elsevier en Keuzegids Universiteiten).

Statistiek
De statistiek die je bij Sociologie krijgt is gericht op concrete toepassingen en niet op formules. Daardoor is het geen struikelblok (ook niet voor studenten die wiskunde lastig vinden) maar is het een hulpmiddel voor je studie.

Kleinschalig
Er komen per jaar ongeveer veertig nieuwe studenten, die elkaar in korte tijd goed leren kennen. De samenwerking tussen docenten en studenten is informeel, waardoor je je bij de opleiding Sociologie aan de Radboud Universiteit al snel thuis zult voelen.

Bachelor en Master
Aan de Radboud Universiteit kun je een bachelor en master Sociologie volgen. Naast de reguliere Master Sociologie (Beleids- en Toegepast Onderzoek) is er een Engelstalige Research Master Social and Cultural Science. Heb je geen bachelor Sociologie behaald, maar wil je toch instromen in de reguliere Master? Dan kan je afhankelijk van je vooropleiding via de pre-master Sociologie of een voorbereidende minor Sociologie jezelf kwalificeren.

Bekijk ook eens onze Facebook.