Elf vragen aan Hakim Bouali

Heeft 1,5 jaar economie gestudeerd. Daarna heeft Hakim de opleiding Sociologie met de aansluitende beleidsmaster voltooid in 2014. Momenteel is Hakim werkzaam als ‘Data Scientist’ op een kantoor van KPN in Amsterdam. 

1. Waarom hebt u gekozen om sociologie te studeren?

Toen ik mijn VWO-diploma had, wist ik nog niet wat ik wilde gaan studeren. Ik had sociologie al wel in mijn achterhoofd maar ik dacht dat je daar geen geld mee kon verdienen en daarom ben ik voor economie gegaan in de eerste instantie. In mijn tweede jaar kwam ik erachter dat deze studie niet bij me paste. Ik vond de focus op geld niet leuk, terwijl het observeren van groepen wat je bij sociologie doet mij steeds meer aantrok. Ik stopte na 1,5 jaar met economie en ik ben in 2009 begonnen met de sociologie bachelor.

2. Hoe is uw loopbaan gegaan na uw opleiding?

Doordat ik al vertraging had opgelopen met de foute studiekeuze, was ik na mijn sociologie master erg gemotiveerd om te gaan werken. Via een vriend die ik op LinkedIn volgde, zag ik dat hij bij Capgemini werkte. Dit is een heel groot consultancy bedrijf. Ik wist destijds nog niet echt welke richting op wilde, maar ik wilde me vooral blijven ontwikkelen en het leek erop dat dit mogelijk was bij Capgemini. Ik werd aangenomen bij de afdeling ‘Business Information Management’ en kon snel beginnen. Binnen 1,5 week nadat ik mijn CV van 1 kladje opgestuurd had, kreeg ik een baan.  Deze baan hield in dat ik data moest verwerken en analyseren. Ik ontving allemaal verschillende opdrachten van verschillende bedrijven. Zo heb ik bijvoorbeeld voor KLM gewerkt waarbij ik moest onderzoeken hoe de klanttevredenheid aangetoond kon worden door onderzoek.

Toen ik bij Capgemini werkte, werd ik al vaak benaderd door zogenaamde rekruters die banen voor me hadden. De data analyse, of ‘Data Science’, inclusief het programmeren is best wel upcoming en heel veel bedrijven hebben te weinig mensen in dienst, waardoor er veel banen beschikbaar zijn in deze categorie.

Tijdens mijn werk bij Capmgemini ben ik verder gaan kijken naar een bedrijf waarbij ik veel zou kunnen leren qua statistiek, dus een bedrijf dat echt in de data zit. Ik ben toen bij KPN terechtgekomen. KPN is namelijk het bedrijf dat na de belastingdienst de meeste data heeft van heel Nederland. Via LinkedIn zag ik dat KPN echt een visie heeft. Ik reageerde op een vacature en bij het gesprek wat hierop volgde was ik vooral geïnteresseerd  in hoever zij eigenlijk waren met het analyseren van data en waar zij naartoe wilden. Ik merkte dat zij mensen in dienst hadden uit verschillende disciplines die echt verstand hebben van hoe data geanalyseerd moet worden. Na twee gesprekken kon ik beginnen en sindsdien ben ik ‘Data Scientist’ bij KPN in Amsterdam.

3. Kunt u uw huidige baan in 1 zin samenvatten?

Het analyseren van data om tot waardevolle inzichten te komen voor een bedrijf.

4. Waarom vindt u dit vakgebied interessant?

Ik vind het erg interessant dat je zoveel mogelijkheden hebt. Er bestaat overal data van en je kunt het gedrag van klanten volgen over tijd waarmee je tot nieuwe inzichten kunt komen. Een bedrijf kan heel veel met je en ik vind het interessant welke invloed je kan uitoefenen op de zaken die je wilt analyseren.

5. Wat komt er van de opleiding sociologie terug in uw huidige baan?

Je leert bij sociologie om snel tot inzichten te komen. Je kan perfecte modellen maken maar soms moeten dingen gewoon in korte tijd gebeuren en dan maak je misschien niet het meest perfecte model, maar het is beter om iets 90% goed te hebben in een week dan om een jaar over een analyse te doen die 100% betrouwbaar is.

6. Welke persoonlijke eigenschappen omschrijven een socioloog in dit vakgebied het beste?

Een socioloog in dit vak moet veel geduld hebben en stressbestendig zijn want het kan zo zijn dat je ineens vragen krijgt die je de dag erna beantwoord moet hebben. Ook presentatievaardigheden zijn belangrijk, aangezien je vaak je analyes op een eenvoudige manier moet kunnen presenteren aan werkgevers die er veel minder verstand van hebben dan jij.

7. Hoe is het om als socioloog in een commercieel bedrijf te werken?

Voordat ik sociologie ging studeren dacht ik dat de kans groot was dat ik bij de overheid of bij een onderzoeksbureau terecht zou komen. Uiteindelijk zijn veel studiegenoten daar ook terechtgekomen. Ik denk echter dat sociologen heel goed zijn in het onderscheiden van de hoofd- en de bijzaken en dat zij in staat zijn om snel tot resultaten te komen omdat zij zich niet op de details focussen maar het groter geheel zien. Deze vaardigheden en eigenschappen zijn erg handig in een commercieel bedrijf.

8. Wat zijn de positieve en negatieve kanten aan uw baan?

De positieve kanten zijn dat ik mogelijkheid krijg om veel te leren, dat er veel doorgroeimogelijkheden zijn en dat je in dit commerciële vakgebied een goed salaris hebt. De negatieve kanten bestaan uit de werkdruk en uit dat ik soms te maken krijg met veel onoverzichtelijke data, wat een beetje frustrerend kan zijn.

9. Waar ziet u uzelf over 5 à 10 jaar?

Dat is een vraag die ik ook vaak van managers krijg, maar waar ik nooit echt een antwoord op kan geven. Ik zie mezelf als een goede analist maar ik wil me hier verer in blijven ontwikkelen om een nog betere analist te worden.

10. Zijn er doorgroeimogelijkheden bij uw huidige baan?

Je kunt een leidinggevende functie gaan bekleden en daarin doorgroeien op verschillende management functies. Daarnaast bestaat er ook ‘Advanced Analytics’,  dat is een nog geavanceerdere manier van analyseren waarin je jezelf kunt ontwikkelen.

11. Wat zou u aan toekomstige sociologie studenten mee willen geven?

Het is belangrijk om de eerste paar jaar van je carrière te gaan kijken wat je leuk vindt en waarin je wilt doorgroeien in plaats van dat je jezelf direct aan een bepaalde baan verbindt. Blijf om je heen kijken en probeer binnen een bedrijf zoveel mogelijk op te pakken om zo zelf sturing te geven aan waar je naartoe wilt gaan. Neem het heft in eigen handen!


Een gemiddelde werkweek van Hakim

  • Maandag: Ik begin de week met een dag data prepareren.
  • Dinsdag: Daarnaast besteed ik een dag per week aan training. Op dinsdag heb ik een ‘R’ training en een statistiek training gevolgd
  • Woensdag: Op deze dag prepareer ik in de ochtend data. ’s Middags ben ik bezig met het opschonen van data.
  • Donderdag: Gedurende deze dag heb ik veel overleg momenten met mijn manager en met andere analisten over de koppelingen die gemaakt moeten worden in de analyses die we doen.
  • Vrijdag: Deze dag besteed ik aan het analyseren en prepareren van data’s. ’s Middags werk ik thuis.

foto hakim website2