Acht vragen aan Sanne van der Drift

Studeerde van 2011 tot 2013 sociologie aan de Radboud Universiteit. Daarna heeft ze een master gedaan in Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht. Momenteel is Sanne onderzoeker en adviseur bij Kurtosis en beleidsmedewerker bij gemeente Horst Aan de Maas 

 

1. Waarom heb je gekozen sociologie te gaan studeren?

Aan het begin heb ik nog wel getwijfeld tussen sociologie en psychologie. Uiteindelijk vond ik psychologie toch iets te biologisch georiënteerd omdat deze studie erg bezig met wat er mis kan zijn in de hersenen. Dat vond ik niet zo interessant. Wel werd ik heel enthousiast van de voorlichting van sociologie op de Radboud Universiteit! Ik heb ook naar de sociologie opleidingen in Tilburg, Utrecht en Groningen gekeken maar Nijmegen vond ik toch wel het allerleukste! Sociologie heb ik gekozen omdat ik wist dat ik wel goed was in maatschappijwetenschappen en maatschappijleer. Dat vond ik toen ook echt interessante en leuke vakken. Daarnaast is het wel grappig dat mijn moeder ook sociologie gestudeerd heeft in Nijmegen!

 

2. Hoe is je loopbaan gegaan na je opleiding? 

Eigenlijk ben ik tijdens mijn bachelor sociologie al gestart met netwerken en solliciteren. Ik ben toen al veel naar carrière evenementen gegaan om met mensen te praten en de arbeidsmarkt en de mogelijkheden te leren kennen. Nadat ik klaar was met mijn master Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht ben ik gaan werken bij een consultancy bureau in Rotterdam. Dat was ook wel de richting die ik op wilde. In alles wat ik toen naast mijn studie had gedaan, van bijlesleraar tot voorzitter van de facultaire studentenraad tot honours academy, bleek dat de rode draad was: adviseren. Daar past consultancy dan goed bij. Daarnaast heb ik ook een pre-master bestuurskunde gedaan op de RU en daar zat ook een vak consultancy in, wat ik erg leuk vond. Ik heb na mijn studie veel gesolliciteerd en ik ben ook vaak afgewezen. Regelmatig met de reden dat ik niet genoeg passie zou hebben of dat ik het werk niet leuk genoeg zou vinden. Dat vond ik altijd een beetje gek omdat ik natuurlijk nog nooit een sociologische baan had gehad en ook niet zo goed kon weten wat het werk precies zou inhouden. Maar uiteindelijk heb ik een eerste baan gevonden! Ik had een open sollicitatie gestuurd naar een consultancy bureau. Uiteindelijk ben ik toen aangenomen als onderzoeksassistente. Mijn taak was voornamelijk om klussen op te vangen van senior consultants. Dit deed dit ik ongeveer drie dagen per week. De grootste klus waar ik me mee bezig heb gehouden was het Erasmus-plus project evalueren. Erasmus plus zijn onder andere de Erasmus uitwisselingen, zoals jullie ze ook kennen, maar bijvoorbeeld ook vrijwilligers uitwisselingen. Wij hadden de opdracht gekregen om deze projecten te evalueren voor Nederland. Dat was wel echt een groot project.
Na ongeveer een half jaar bleek dat ik daar niet helemaal op mijn plek zat. Heel toevallig kreeg ik toen een mailtje van een andere organisatie, Kurtosis, waarnaar ik een tijd geleden een open sollicitatie had gestuurd. Zij vroegen mij of ik nog beschikbaar was omdat ze echt snel iemand nodig hadden. Super leuk dus! De sollicitatie was op Nijmegen Centraal, best een vreemde plek en ik wist echt niet zo goed wat ik moest verwachten. Maar gelukkig ging het gesprek goed en werd ik de volgende dag gemeld dat ik was aangenomen. Ze boden me toen een 40 uren contract aan en kon ik direct beginnen met een evaluatie naar het armoede beleid van de gemeente Doetinchem. Het leuke was dat ik alles meteen zelfstandig mocht uitzoeken. Inmiddels is de organisatie erg gegroeid en dat is echt leuk om te zien!

 

3. Kun je je huidige baan kort samenvatten?

Ik ben een adviseur en ik heb twee rollen. Aan de ene kant kan ik voor tijdelijke opdrachten gedetacheerd worden. Bijvoorbeeld wanneer iemand bij een gemeente met zwangerschapsverlof gaat kan ik als tijdelijke kracht daar komen werken. Aan de andere kant houd ik me bezig met projecten waaronder beleidsevaluaties waar ik dan mijn eigen taak uitvoer. Het verschil tussen beide is dat je bij de eerst genoemde taak echt intern bezig bent en je vooral richt op lopende zaken van de organisatie. Bij de tweede taak ben je vooral extern bezig en richt je je meer op verschillende projecten naast de lopende zaken.

 

4. Waarom vind je dit vakgebied zo interessant? 

Dit vakgebied is zo interessant omdat je erg afwisselende werkzaamheden hebt en je erg veel vrijheid krijgt. Daarnaast vind ik het ook leuk dat als ik wordt ingehuurd, er echt naar mijn advies geluisterd wordt. Ze huren mij natuurlijk in omdat ze willen weten wat ik er van vind. Bij gemeente Horst aan de Maas, in Noord-Limburg ben ik onder andere bezig met integratie, samenleving, vrijwilligerscentrale en schuldhulpverlening. Erg verschillende onderwerpen dus!

 

5. Wat komt er van de opleiding sociologie terug in je huidige baan? 

Het mooie aan sociologie vind ik, dat er niet één goed antwoord is. Het gaat altijd om je redenatie. Hoe en waarom ben je tot een bepaald antwoord bent gekomen? Sociologen letten goed op wat er in welke situatie mogelijk is, wetend dat ook de context erg belangrijk is. Deze denkwijzen vind ik erg goed om ontwikkeld te hebben. Daarnaast heb ik natuurlijk een stukje data-analyse geleerd. Ondanks dat ik sinds mijn studie niet meer gewerkt heb met SPSS, omdat dit te duur is voor de meeste bedrijven en overheidsorganisaties, heb ik er wel wat aan gehad.De kennis over onderzoek kan ik namelijk ook toepassen in mijn huidige werk, bijvoorbeeld past de onderzoeksmethode wel bij de hoofdvraag? Ook werk ik steeds meer met data-visualisatie, bijvoorbeeld in Microsoft PowerBI of Tableau. Tijdens mijn jaartje research master viel me wel op dat ze dit bij studies als antropologie en communicatiewetenschap minder hadden gedaan tijdens de opleiding.

 

6. Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van je baan? 

Een positieve kant van mijn werk is dat ik veel werk met verschillende opdrachten en opdrachtgevers. Een minder leuke kant aan socioloog zijn in de commerciële sector waar ik nu in zit, is dat er weinig banen in zijn te vinden en je er niet zo veel mee verdient. Ik kan er prima van leven hoor! Maar als ik naar vrienden kijk die iets anders gestudeerd hebben dan sociologie, verdienen zij wel echt meer. Dat vind ik soms wel jammer. Ik moet wel zeggen dat het per organisatie wel verschilt hoor. Kurtosis is een startend bedrijf, dat maakt natuurlijk ook uit.

 

7. Waar zie je jezelf over 5 à 10 jaar? 

Als ik kijk waar je terecht kan komen als socioloog is dat toch wel als ambtenaar bij de gemeente, medewerker bij een onderzoeksbureau of PhD is ook mogelijk natuurlijk! Er zijn natuurlijk altijd wel mensen die terecht komen bij de politie, in de IT of meer richting de data-analyse. Maar eigenlijk is de baan die ik nu heb wel de richting die ik ook op wil. Ik zou hierin
namelijk nog best wel kunnen groeien denk ik.

 

8. Wat zou je aan toekomstige sociologen willen mee geven? 

Ik heb een paar tips. De eerste tip is dat open sollicitaties sturen soms beter werken dan gerichte sollicitaties. Mijn vorige baan en mijn huidige baan heb ik te danken aan open sollicitaties. Bij de overheid werkt dat denk ik niet zo goed maar bij de commerciële bedrijven wel denk ik! De tweede tip is dat je je wat minder focust om je CV zo goed mogelijk te maken maar je wat meer richt op spreektrainingen, gesprekstrainingen en sollicitatietrainingen. Ikzelf was super ambitieus, deed veel naast mijn studie en probeerde echt een goed CV op te bouwen. Achteraf denk ik dat het belangrijk is om te beseffen dat je gewoon een paar punten moet hebben om je CV waardoor jij eruit springt voor recruiters maar uiteindelijk moet je het toch altijd doen in het sollicitatiegesprek zelf. Een laatste tip is dat je werkende sociologen gewoon kan benaderen met de vraag of je een keer langs mag komen om te kijken of om een kopje koffie met diegene te drinken om te praten of het werk wat hij of zij doet. Wel spannend natuurlijk maar ook wel heel leuk! Zo heb ik een keer met de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau wat gedronken en gepraat. Nu ben ik zelf aan het werk en wordt ik ook wel eens benaderd door sociologen of ik nog iets weet voor hen, omdat ik het veld nu een stuk beter ken en weet welke organisaties er zijn.Hoe ziet uw gemiddelde werkweek eruit?

  • Mijn werkweek bestaat uit 32 uur.
  • Gemeente Horst: ik ben bezig met schulden van mensen die naar Nederland verhuizen. Ik kijk naar de oorzaken van deze schulden en hoe we dat kunnen oplossen. Er zijn natuurlijk veel verschillende oplossingen en ik ben daar deze week mee bezig geweest. Ik bel dan wel eens andere gemeenten met de vraag hoe zij dit aanpakken.
  • Clientervaringsonderzoeken: ik houd me dan bezig met het coördineren van deze onderzoeken dat het bij alle zes gemeenten van Noord Limburg goed loopt.
  • Ik had ook een overleg met onderwijsinstellingen over armoede. We houden ons dan bezig met de vraag hoe we armoede onder kinderen kunnen proberen op te lossen en hoe we het onderwijs daarvoor kunnen inzetten.
  • Ik heb ook wat kleinere klusjes in een week zoals aanpassen van verordeningen en vergaderingen.