Acht vragen aan Anna Reith

Anna Reith heeft de Bachelor Sociologie gestudeerd van 2013 tot 2016, waarna ze de Master Sociologie heeft afgerond. Momenteel werkt ze voor de gemeente Apeldoorn.

  1. Waarom heb je gekozen om sociologie te gaan studeren?

Al heel mijn leven ben ik geïnteresseerd in wat mensen drijft en in de maatschappij. Maar ook in onrechtvaardigheid en ongelijkheid tussen mensen. Ik wist nog niet wat ik wilde gaan studeren. Dus toen ben ik me meer gaan oriënteren in sociale studies. Ik heb een meeloopdag sociologie gedaan, waarna ik dacht ‘ja dit is het’. De breedte van de studie met de verschillende thema’s die aanbod komen en het data onderzoek leek mij heel leuk.

2. Hoe is je loopbaan gegaan na je opleiding?

In mijn laatste jaar liep ik stage bij Oberon, een onderzoeksbureau dat onderzoek doet naar onderwijs. Ik liep mee met collega’s die advies gaven aan de gemeente. Hierdoor merkte ik dat ik de vertaling van onderzoek naar praktische adviezen voor gemeenten leuk vond. Een collega raadde een traineeship aan en daar heb ik mij toen in verdiept. Er was toen bij de gemeente Apeldoorn een vacature vrij en zo ben ik daar terecht gekomen.

3. Wat doet u nu precies?

Ik ben momenteel projectleider voor een nieuwe traineeship. Vanaf oktober beginnen we met de nieuwe lichting. Dus we zijn nu bijvoorbeeld bezig met werving en selectie opstarten en vacature opzetten. Verder ga ik aan de slag met data gestuurd werken binnen de organisatie. We gaan data gebruiken om ons beleid te toetsen. Vorig jaar zijn er doelen vast gesteld voor de gemeente en die gaan we nu vertalen naar meetbare vragen. En dan gaan we kijken of we de juiste data al hebben binnen de organisatie of dat we nog data moeten verzamelen. De kern van mijn werk is elke keer korte projecten draaien. Juist de afwisseling hiervan is fijn, dus de snelheid en telkens met andere onderwerpen bezig zijn.

4. Is uw huidige baan waar je op hoopte toen u studeerde?

Ik had geen idee wat ik wilde gaan doen later toen ik aan het studeren was. Werken met SPSS en het onderzoek doen vond ik wel leuk, maar ik wilde uiteindelijk niet onderzoeken schrijven. Ik wilde meer de concreetheid opzoeken. Het is meer toeval doordat ik de tip kreeg van de traineeship, dat ik hierin ben doorgerold.

5. Wat komt van sociologie terug in de baan?

Impliciet wel. Data onderzoek of sociologische theorieën komen niet terug, maar er gebeurt van alles in de gemeente en tussen mensen. Je hebt meer begrip van hoe sociale processen werken en hoe we daar als gemeente iets mee kunnen doen. En nu met mijn nieuwe opdracht waar ik straks mee aan de slag ga komt data meer terug.

6. Waarom vindt u dit vakgebied zo interessant?

De enorme hoeveelheid vraagstukken waar de gemeente verantwoordelijk voor is dat had ik nooit verwacht. Na 4,5 jaar kan ik nog steeds nieuwe dingen leren en blijven doen, dat vind ik heel leuk. Ik wil graag altijd verder leren en ontwikkelen. De maatschappelijke drijfveer die ik altijd al had kan ik hier goed kwijt. Wat ik niet had verwacht, maar wel zo is, is dat het hele politieke spel wat er bij komt kijken ik ook wel interessant vind. De gemeenteraadsverkiezingen zijn net geweest en dat doet dus ook wat met de gemeente en met wat de speerpunten worden. Dit is ook leuk om van dichtbij mee te maken. Bovendien het werken met mensen uit verschillende vakgebieden is ook super interessant, wat ik veel doe.

7. Wat is u het meest bijgebleven van de studietijd?

Ik heb als student in het studentenkoor gezongen en ook hiervan het bestuur gedaan. Dat is mij ontzettend bij gebleven, omdat ik daar veel geleerd heb en veel vriendschappen heb opgedaan. Ook van de studie heb ik nog een groepje vrienden overgehouden en die belanden nu ook allemaal bij de gemeente dus dat is ook wel weer grappig. En de sfeer vond ik ook fijn, onze lichting was met 60 dus je kende iedereen en alle docenten ook.

8. Wat zou je toekomstige sociologie studenten mee willen geven?

Wat ik mee zou geven is neem de tijd om te oriënteren wat je allemaal kan met sociologie. Maar voel ook de vrijheid om te experimenten. Je hoeft in je studie nog echt niet te weten wat je wilt. Binnen een gemeente is er altijd de kans om met jezelf en collega’s te gaan kijken van waar word ik nou blij van? Waar krijg ik energie van? Waar vind ik het leuk? Leg de lat niet te hoog voor jezelf, het hoeft niet perfect en je hoeft ook niet van jezelf te weten wat je wilt. Volg gewoon je hart, hoe cliché het ook is. Ik denk dat je daar het gelukkigst van wordt.

Binnen de gemeente Apeldoorn gaat er een nieuwe lichting aan traineeship beginnen. Vanaf 1 mei gaat de vacature open en kan er gesolliciteerd worden. Dit is een hele mooie kans voor sociologie studenten om in de gemeente terecht te komen. Dus mocht je interesse hebben, neem zeker een kijkje op de website van de gemeente Apeldoorn.