13 vragen aan Kyle van den Langenberg (alumnus)

Kyle werkt inmiddels bijna 2 jaar bij onderzoeks- en adviesbureau Oberon in Utrecht. Hiervoor studeerde hij van 2013 – 2017 Sociologie aan de Radboud Universiteit, waarna hij een Master in Onderwijswetenschappen heeft gedaan. Ondertussen loopt Kyle´s tijd bij Oberon af en begint hij op 1 augustus op de HAN.

 

Waarom heb je ooit gekozen om Sociologie in Nijmegen te studeren?

Voordat ik met Sociologie ben begonnen, deed ik eerst de studie Small Business en Retail Management in Eindhoven, omdat ik daar naast mijn studie kon blijven werken. Na een jaar wilde ik toch wel wat meer van het studentenleven proeven en besloot van studierichting te veranderen. Nadat ik met de studieadviseur had gesproken bleven de optie Geschiedenis en Sociologie over. Ik heb heel lang op Geschiedenis gekoerst en me bijna ingeschreven, maar ik ben last minute toch voor Sociologie gegaan. De laatste sprak mij toch wat meer aan en had betere baankansen. Ik overwoog om in Tilburg te studeren omdat dit dichter bij huis was, maar de studieadviseur wees me erop dat Sociologie in Nijmegen hoger stond aangeschreven. Zelf was ik nog nooit in Nijmegen geweest en kende de stad ook helemaal niet. De zomer voordat ik zou beginnen met studeren ben ik met een vriendin naar de Vierdaagse en Zomerfeesten in Nijmegen gegaan. Dit vond ik helemaal te gek en daardoor besloot ik om in Nijmegen Sociologie te gaan studeren.

 

Zijn je verwachtingen van de studie uitgekomen?

Ik had weinig verwachtingen voordat ik naar Nijmegen vertrok. Ik kende de stad amper, er was maar een vriendin die er woonde en het studentenleven was mij totaal onbekend. Maar uiteindelijk is het me op alle punten meegevallen: de stad is super, het studentenleven is gaaf en inmiddels heb ik zo ongeveer mijn hele (nieuwe) vriendenkring hier om me heen. De keuze om in Nijmegen te gaan studeren is dus echt één van de beste beslissingen die ik in mijn leven heb genomen!

 

Hoe was de overgang tussen studeren en werken gegaan?

De overgang van studeren naar werken was vrij abrupt eigenlijk. Ik liep een jaar uit met mijn scriptie en had in de zomer doorgewerkt aan mijn scriptie waardoor ik uiteindelijk in augustus klaar was. In september ben ik meteen begonnen met solliciteren en direct de volgende maand was ik al aan het werk bij Oberon. In het begin was het dan ook wel even wennen. Ik bleef af en toe de GWS-kamer bezoeken en heb nog steeds goede contacten op de universiteit. Toch ben ik al snel gewend geraakt aan het werkritme en hoef er geen hele dagen meer te slijten.

 

Wat doe je bij Oberon?

Oberon is een onderzoeks- en adviesbureau naar onderwijs en ik werk daar nu als onderzoeker – adviseur. Ik doe veel onderzoek voor verschillende instanties zoals scholen, gemeenten en het ministerie. Alles wat ik doe heeft met onderwijs te maken en dat vind ik enorm leuk. Het is voor mij de ideale combinatie tussen Sociologie en Onderwijskunde. Je kan het vergelijken met het schrijven van een scriptie, maar dan met minder SPSS.

 

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?

Ik werk vier of vijf dagen per week. Maandag sta ik heel vroeg op en neem om half zeven de trein richting Utrecht waardoor ik rond kwart over acht op kantoor ben. Op maandag werk ik dan tot vier uur. Op de andere dagen slaap ik tot negen uur uit en werk dan tot zes uur door. Bij Oberon werken we aan verschillende projecten en ik doe op een dag dan ook veel verschillende dingen. Soms krijg ik een ruw databestand dat ik in orde moet maken, soms ben ik bezig met een vragenlijst te controleren die bij vijftigduizend mensen op de deurmat komt en soms heb ik een gesprek met de kleuters op school. Het is dus een hele brede range aan dingen die ik in een week doe.

 

Welke sociologische kennis gebruik je nu in je werk?

Je weet hoe je onderzoek moet doen en hoe je literatuurstudies moet aanpakken. Daarnaast is mijn persoonlijke instelling door de mensen met wie ik bij Sociologie heb gewerkt ook wat opener en genuanceerder geworden.

 

Ben je meer socioloog of onderwijskundige?

Een combinatie van beide eigenlijk. Het doen van kwantitatief onderzoek heb ik bij Sociologie geleerd terwijl ik het doen kwalitatief onderzoek juist meer aansluit bij Onderwijskunde. De combinatie is erg handig. Ik moet wel zeggen dat ik het kwalitatieve gedeelte leuker vindt. Daar kan ik echt met mensen praten en het is heel praktisch gericht.

 

Naast deze positieve kanten, zijn er ook minder leuke kanten aan je baan?

Over het algemeen ben ik heel blij met het werkleven nu. Ik moest wel even wennen aan de verplichtingen van een baan. Je kunt nu niet meer op een mindere dag niks doen en daarnaast is het werkleven wat minder actief dan het studentenleven.

 

Waar zie jezelf over 15 jaar?

Ik weet echt niet waar ik over zo’n lange tijd ben. Ik heb nu een hele fijne baan, maar wie weet wat ik over vijf jaar wil doen. Het is natuurlijk wel een bepaalde tak van sport, je wordt bijvoorbeeld niet zomaar even ecoloog, maar je hebt genoeg instanties waar je terecht kan.

 

Hoe is het om je sociale kring na je studententijd te onderhouden?

Als je fulltime werkt is het wel lastig om de tijd en de energie ervoor te vinden. Veel dingen kunnen nu niet meer op dezelfde manier zoals in mijn studententijd, maar je kunt best contact onderhouden met je studievrienden en zoekt elkaar toch wel op.

 

Bij Oberon werk je niet als enige (oud-) GWS’er. Hoe is het om te werken met mensen met wie je je studententijd door hebt gebracht?

Om eerlijk te zijn is het niet heel veel anders dan met andere collega’s. Je hebt het in de pauzes wel eens over de studententijd en het is leuk om elkaar in Nijmegen tegen te komen, maar tijdens het werk ga je gewoon professioneel met elkaar om. Bij het koffiezetapparaat is het natuurlijk wel gezellig.

 

Wat was jouw favoriete GWS-moment?

Dat is echt een moeilijke vraag. Het zijn er namelijk zoveel, maar de studiereis naar Tallinn was toch wel het hoogtepunt! Van tevoren waren de verwachtingen van Tallinn niet zo groot. Toen we daar aankwamen was de groep geweldig, het weer fantastisch, het park relaxed en de kroegen gaar. We hebben daar heel veel leuke dingen gedaan!

 

Heb je als alumnus advies voor nieuwe studenten Sociologie?

Ten eerste zou ik zeggen: Geniet vooral van je studententijd! Je moet niet de kantjes ervan af gaan lopen, maar het is ook enorm belangrijk om ervan te genieten. Je studie is niet alles en de dingen die je naast je studie doet zijn ook belangrijk. Allerlei activiteiten van de studievereniging bezoeken is niet alleen leuk, maar je houdt er ook een groot sociaal netwerk aan over. Ik ben bijvoorbeeld door een vriend uit mijn studententijd op de vacature van Oberongewezen. Dus bouw vooral een sociaal netwerk op want je studententijd is veel meer dan alleen een diploma behalen.

 

Het interview is afgenomen door Ilya Buma en (deels) uitgewerkt door de Contentcommissie.