Geen categorie

Terugblik: Carrieréweek

IMG_1455

Inmiddels alweer een maand geleden vond de carrièreweek 2019 plaats. Van dinsdag tot en met donderdag waren er verschillende activiteiten georganiseerd door de formele commissies en de career officer. Hieronder blikken er eerste-, tweede- en vierdejaars terug op de evenementen.

Dinsdag 12 februari: Werken bij de Overheid

– Roos Henneken

Na je studie wil je natuurlijk het liefst meteen een baan die perfect aansluit bij jouw kwaliteiten en interesses. Het fijnste is een baan waar jij je op je plek voelt en waar je je steentje kunt bijdragen. Veel studenten zijn geïnteresseerd in werken bij de overheid, omdat je hier ontzettend veel mogelijkheden hebt. Daarom organiseerde de Career Officer op 12 februari in de carrière week de cursus ‘Werken bij de Overheid’. Hiervoor konden studenten van verschillende sociale studies zich opgeven om gezamenlijk met een actuele casus aan de slag te gaan.
Ook ik had me hier voor opgegeven, en kwam vol verwachting naar de cursus. Er was veel opkomst; eerstejaars tot vierdejaars, sociologen, politicologen, mensen met veel ervaring en mensen waarvoor dit totaal nieuw terrein was, noem maar op. Dat maakte het erg leuk om met elkaar samen te werken.
We werden verwelkomd met een kopje thee en een koekje en konden alvast even kort met elkaar kennis maken voordat we echt begonnen aan het programma. Allereerst werden er 4 presentaties gegeven door de afgevaardigden van de Provincie, Gemeente, Rijksoverheid en EU. Zij stelden zich kort voor en vertelden wat zij zoal uitvoerden voor de overheid. Hierdoor kon je alvast een beetje een idee krijgen van wat het betekent om op een bepaald niveau te werken bij de overheid.
Vervolgens werden we opgesplitst aan de hand van de voorkeur die we hadden opgegeven (Provincie, Gemeente, Rijksoverheid, EU). Ik zat bij Rijksoverheid. Hier kregen we nog een korte presentatie die meer specifiek gericht was op de casus waar we aan gingen werken, namelijk hoe we het probleem kunnen oplossen dat beleidsmaatregelen vaak niet doordringen tot de doelgroep: jongeren. Hoe kunnen we er voor zorgen dat jongeren (in gebieden van Afrika en Azië) meer betrokken raken bij beleid? Dat was de vraag. Hier gingen we in twee groepjes mee aan de slag. Het was erg interessant om de oplossingen van anderen te horen, omdat je daardoor zelf ook tot nieuwe inzichten kwam. Vervolgens moesten we als groepje een concreet plan construeren en dit voorbereiden als korte presentatie.

IMG_1463
Toen we daarmee klaar waren verzamelden we weer met de helft van alle mensen om te luisteren naar elkaars presentaties. Het was leuk om erachter te komen dat het andere Rijk groepje een plan had bedacht dat erg gelijk was aan ons plan. De andere drie groepjes hadden gewerkt aan een EU casus. Zij hadden de opdracht gekregen een evenement over geneesmiddelen te organiseren voor internationale gasten.
Na de presentaties volgde een korte prijsuitreiking voor het groepje met het beste plan. Dit was uiteindelijk ons groepje geworden. Het programma werd afgesloten met een gezellige borrel.

Het was een erg geslaagde middag waarin ik veel heb geleerd over wat het inhoudt om voor de Overheid te werken en om samen te werken. Een echte aanrader voor iedereen!

– Egbert Heins

Op 12 februari vond de workshop “Werken Bij De Overheid” plaats in het Elinor Ostromgebouw. Geïnt
eresseerde studenten konden zich hiervoor opgeven en daarbij aangeven of ze zich wilden wagen aan een casus met betrekking tot de gemeente, de provincie, de Rijksoverheid of de EU. Samen met Inez, Leanne, Sanne en Roos had ik gekozen voor de Rijksoverheid. Voordat iedereen aan de casus begon, was er een gezamenlijke bijeenkomst, waarbij de thema’s werden ingeleid door mensen die op de vier verschillende niveaus werkzaam waren. Het was volle bak. Toen de nodige koffie, thee en koekjes waren geconsumeerd, was iedereen weer voldoende bij krachten om de hersenpan eens goed aan het werk te zetten.

Bij onze casus moesten we bedenken hoe we lokale én Nederlandse jeugd beter bij ontwikkelingssam
enwerkingen konden betrekken. Hiertoe werd de groep in tweeën gesplitst en het groepje met het beste idee zou naar huis gaan met een kleinigheidje en eeuwige roem. De uitkomsten bleken veel overeenkomsten te vertonen: beide groepjes waren erover uit dat de focus online zou moeten komen te liggen. Toch moest het geweldige idee van het groepje van Inez, Leanne en mij zijn meerdere kennen in het idee van Sanne en Roos en co. Zij gingen er met een felbegeerde Tony’s reep vandoor. Het mocht de pret niet drukken. Ook strijder Eline gaf aan dat ze een leuke ervaring had gehad bij haar casus. Al met al was het een geslaagde middag.

 

Woensdag 13 februari: Bedrijvenbezoek Utrecht

– Maaike van Horsselenberg

Op woensdag 13 februari vond voor de tweede keer het bedrijvenbezoek plaats. Dit jaar werden we hartelijk ontvangen door een viertal aan werknemers van de gemeente Utrecht. Pascal van der Bol, Dirk-Jan Janssen en Selina Tomar zijn alumni van onze eigen opleiding en Bianca Ploeg komt van ASW van de Universiteit van Utrecht. We kregen over hun werkervaringen te horen en in hoeverre aansluit bij de opleiding. Ook kregen we meer informatie over traineeships en tips en tricks over het vinden van een toekomstige baan! Verder hebben we het alle leuke feitjes over het gemeentehuis zelf gehoord (hoeveel toiletten waren er ook al weer?) en hebben we nog lang na gekletst en geborreld met de alumni! Al met al een leuke en informatieve dag.

 

Donderdag 14 februari: Workshop Netwerken

– Annemijn van Klink

IMG_1513Op een mooie donderdag, tevens Valentijnsdag, kwamen we in een klein lokaaltje bij elkaar om te leren hoe we contact moesten leggen en onderhouden. Dit keer ging het niet om de beste tindertactiek, maar juist de professionelere kant van je leven.
Als verliefde brugklassers gooiden we propjes naar elkaar. Deze werden volgeschreven met antwoorden op al je vragen, zoals: ‘Hoe kom ik meer te weten over hoe het is om als beleidsmedewerker te werken?’ of ‘Wie kan ik aanspreken over hun ervaringen als bestuur?’.
Hoewel maar twee van de aanwezigen ook echt een LinkedIn account hadden, leerden we de beste trucjes om mensen te vinden en gevonden te worden.
Al met al, een leerzame workshop waarvan iedereen zin kreeg om LinkedIn aan te maken.