Geen categorie

Terugblik: Landelijk Sociologie Congres door Robin Gerritsen

DSC05482

Op maandag 20 februari werd het Landelijk Sociologie Congres van 2017 in Utrecht georganiseerd. Dit jaar stond het congres in teken van het thema macht: politieke, economische en wereldmacht. Meer dan 120 Sociologie studenten uit verschillende steden verspreid door het land kwamen deze dag bijeen om te luisteren naar verschillende colleges die betrekking hadden op het thema van dit jaar: Macht.

Voor ons begon de dag met een 1 uur durende treinreis van Nijmegen naar Utrecht. Hierin ontdekte ik en mijn mede eerstejaars studenten de op dat moment zeer populaire app ‘Kamergotchi’s’ waarbij je Kamerleden kunt verzorgen, een variant op de bekende Tamagotchi. Deze geinige app bracht gelijk een positieve sfeer onder iedereen. In een prachtig klassiek kerkgebouw naast de Dom werd het congres geopend met een live-interview met sociologe Jolanda Withuis, mede auteur van het boek Juliana. Hierin werd het boek uitgebreid besproken, maar werd ook ingegaan op haar koninklijke interesses en beweegredenen om dit boek te schrijven. Vervolgens begon iets na 12 uur de eerste sprekersronde met o.a. politiek historicus Koen Vossen die vertelde over zijn boek Rondom Wilders: Portret van de PVV. Hierin verklaarde hij de opkomst van het populisme en hoe een ‘ondemocratische’ partij zonder leden als de PVV toch zo’n grote rol speelt in de politiek. Tijdens deze ronde sprak ook Peter Achterberg, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Tilburg, over waarom steeds meer mensen en politieke partijen de ‘macht terug aan het volk willen geven’ en hoe de afstand tussen het ‘normale volk’ en de ‘elite’ volgens hen steeds groter wordt.

Tijdens de tweede ronde heb ik er zelf voor gekozen pauze te houden en een lekker broodje met gerookte kaas te nemen. Tijdens deze ronde sprak Marguerite van den Berg over genderverhoudingen, post-Fordisme, en hoe we voorbij het bekende debat komen, en sprak Tim Reeskens populaire ideeën rondom immigratie en de verzorgingsstaat. Na mijn pauze bezocht ik de lezing van Celal Altuntas, mede auteur van “Het dorp van de zeven broers”. Hij vertelde over macht en onderdrukking binnen het geloof en hoe dit persoonlijk voor hem was voordat hij in 1992 vanuit Turks Koerdistan naar Nederland vluchtte. Dit was een erg interactieve bijeenkomst waarbij hij in het begin veel vragen over religie en geloof aan de mensen in de zaal vroeg waarna hij vervolgens zijn eigen verhaal vertelde. Deze lezing maakte veel indruk op me door zijn persoonlijke ervaringen en de manier waarop hij het verschil tussen religie en geloof uitlegde, wat voorheen toch als een en hetzelfde leek te zijn voor mij.

Als afsluiting vertelde Bob Lieshout, hoogleraar internationale betrekkingen aan de RU, over de daadwerkelijke betekenis van macht en theorieën daarover betreffende Europa en het Midden-Oosten. Na het congres was er nog de gelegenheid gezellig een drankje te drinken bij café Walden achter de Dom, om lekker na te kletsen en discussiëren. Al met al een zeer geslaagde dag!

DSC05472

DSC05479

DSC05482

DSC05488