Terugblik

Terugblik: Formele excursie Rotterdam door Esra van Koolwijk

dsc01050

Op 9 december was het zover; we vertrokken met een groep van ongeveer 20 studenten sociologie naar Rotterdam voor de formele excursie. Iedereen stond om 8:15 al te trappelen op het station. Om 10:30 werden we verwacht op het stadhuis in Rotterdam. We werden begeleid naar de raadzaal en mochten allemaal op een chique stoel plaatsnemen. Ronald Sörensen (oprichter van de partij Leefbaar Rotterdam) stond onze groep te woord. Hij beargumenteerde onder andere waarom hij de partij heeft opgericht en wat zijn politieke visie is. Natuurlijk werd er ook volop gesproken over Pim Fortuyn, die lijsttrekker is geweest van zijn partij. Ook werd de oude vaste plek van Fortuyn in de raadzaal aangewezen. Sörensen wilde het daarnaast nog even over Wilders hebben. Hij is namelijk een van de weinige die zowel met Wilders als Fortuyn heeft samengewerkt. Iedereen luisterde aandachtig naar Sörensen en er werd zo nu en dan een kritische vraag aan hem gesteld. We kregen tot slot nog een kleine rondleiding door het stadhuis door een enthousiaste gastheer waarin we onder andere een trouwzaal te zien kregen.

Na de rondleiding door het stadhuis was er de gelegenheid om te lunchen in de Markthal. Met onze buik goed gevuld gingen we vervolgens op weg naar de penitentiaire inrichting (gevangenis) in Krimpen aan den IJssel. We kregen hier eerst een presentatie van twee medewerkers waarin naar voren kwam hoe het er in deze gevangenis aan toegaat. Bij deze presentatie kwam bijvoorbeeld de dagbesteding en de bezoekregeling in de gevangenis aan de orde. Nadat alle gevangenen naar hun cel begeleid waren mochten we binnen een kijkje gaan nemen. We zijn onder andere in de bezoekersruimte, bibliotheek, keuken en bakkerij geweest. Verder kregen we de gelegenheid om even rond te kijken in zowel een gewone cel als een isoleercel. De cellen waren niet lang daarvoor nog gebruikt, er zat namelijk nog afval in de prullenbak. De gevangenismedewerkers vertelden ons over allerlei gebeurtenissen in de gevangenis. Een voorbeeld hiervan is dat het smokkelen van drugs naar de gevangenis aan de orde van de dag is. De studenten kregen na de rondleiding de gelegenheid om vragen te stellen en ze werden uitgebreid te woord gestaan.
Om 18:00 was het tijd om weer naar huis te gaan. Het was een interessante en leerzame dag waarin we tot nieuwe inzichten zijn gekomen. We kijken uit naar de volgende excursie!

Enkele foto’s van de formele excursie:

dsc01055

dsc01066

dsc01074